23.10.2020
Kulinārā tūrisma piedāvājums rudenim - "Rudzu ceļš"

„Rudzu ceļš” ir jauns kulinārā tūrisma piedāvājums. Vēsajās rudens dienās tas aicina ciemos uz laukiem pie siltas maizes krāsns baudīt tikko ceptas rudzu maizes garšu un smaržu, veidot maizes kukulīti savām rokām un klausīties maizes tapšanas stāstos.

 

Ko var redzēt „Rudzu ceļā”?

„Rudzu ceļā” var viesoties pie kopumā 52 maizes cepējiem, rudzu audzētājiem, viesu namos un restorānos visā Latvijā, kur cep rudzu maizi pēc tradicionālām vai mūsdienu receptēm, gatavo dažādus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem un ceļ tos galdā viesiem. Saimnieki apmeklētājiem rāda, kā top maize, piedāvā maizes un rudzu ēdienu gatavošanas meistarklases un degustācijas, stāsta par tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi. „Rudzu ceļā” var ne tikai apgūt un pilnveidot savas maizes cepšanas prasmes, bet arī iegādāties visneparastākās un gardākās maizes šķirnes no nelielām vietējām ceptuvēm, kuru produkcija nav sastopama lielveikalos. 

 

Kā doties „Rudzu ceļā”?

·         „Rudzu ceļa” interneta vietne

Ceļojumu sāciet plānot, ielūkojoties www.celotajs.lv/rudzucels. Te informācija par katru no apmeklējamām vietām – maizes cepējiem un to piedāvātajām apmeklējumu programmām, restorāniem un kafejnīcām, kur piedāvā īpašus rudzu graudu un miltu ēdienus, uz vietas ceptu maizi, meistariem, kuri gatavo koka abras maizes cepšanai vai puzurus Ziemassvētku rotājumiem, rudzu audzētāju saimniecībām, dzērienu darītavām, kur no rudzu iesala gatavo kvasu un citus gardus dzērienus. Ceļojuma ērtākai plānošanai divi maršrutu piemēri, ko var pielāgot savām vajadzībām un interesēm.

„Rudzu ceļa” interneta vietnē interesentiem arī plašāka informācija par rudzu vēsturi Latvijā, maizes tradīcijām gadskārtu svētkos, rudzu ēdieniem, maizes zīmēm, ticējumiem, maizei veltītiem pasākumiem un svētkiem Latvijā.

 

·         Karte un brošūra „Rudzu ceļš”

Brošūra ir īss iepazīšanās stāsts par rudzu maizi un tās vērtībām, rudzu šķirnēm un īpašībām, rudzu ēdieniem, svētkiem un pasākumiem, kas balstīti uz rudzu maizi, kā arī iepazīstina ar 6 rudzu maizes cepējiem, projekta "Rudzu ceļš" partneriem.

 

Karte ir pielikums brošūrai, tajā atzīmēti visi 52 „Rudzu ceļa” dalībnieki. Par katru „Rudzu ceļa” dalībnieku kartē atradīsiet īsu aprakstu un tūrisma piedāvājumu – īpašo rudzu ēdienu vai dzērienu, ražotos produktus, degustācijas, darbnīcas un meistarklases apmeklētājiem. Katrai saimniecībai norādīta kontaktinformācija.

 

Karte un brošūra lejupielādējama PDF formātā „Rudzu ceļa” interneta vietnē un pieejama iespiedmateriālā Lauku ceļotāja birojā, Kalnciema ielā 40.

 

„Rudzu ceļa” iniciatīva

„Rudzu ceļa” iniciatīva pieder LLTA „Lauku ceļotājs” un sešiem lauku uzņēmējiem: z/s „Bērziņi” Jūrkalnes pagastā, lauku māja „Caunītes” Ozolnieku pagastā, Vineta Cipe Āraišu Dzirnavās, z/s „Buliņi” Drustu pagastā un z/s „Klajumi” Kaplavas pagastā un Aina Barsukova IK Dzīles Kārsavas novadā. Šis kulinārā tūrisma piedāvājums domāts visiem, kas novērtē dabīgu un veselīgu ēdienu, kam ir svarīga ēdiena enerģētiskā un uzturvērtība, pārtikas izcelsme, un kas vēlas izzināt rudzu kulinārās tradīcijas un iemācīties ko jaunu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Asnāte Ziemele,

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente (tel. 29285756)

 

Rakstam vēl nav pievienoti komentāri.